Címkefelhő
Címkefelhő

A tűzőkapocs vagy fűzőkapocs

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőkapocsra és nagyteljesítményű fűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű fűzőgépek nagy mennyiségű papírlap összetűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Létezik elöltöltős és hátultöltős változat is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű tűzőgépet gyakran karos tűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt az 50 - 100 lapot egyszerre összetűző típus, de gyártanak ennél nagyobb teljesítményű, akár 160-210 papír lapot egyszerre összetűző változatot is.

A karos fűzőgépek jellemző fűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az egységnyi hosszban levő fűzőkapcsok számát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látunk a tűzőkapocs lábhosszát mutatja milliméterben. Ebből látható, hogy egy 23-as jelölésű tűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 24/-es jelölésű. Egy 26/6 -os tűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os jelölésű fűzőkapocs.

A tűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összetűzhető papír lapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú tűzőkapocs alkalmatlan 70 papírlap összefűzésére de még 60 papír lapot sem tudunk vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a papírlapok vastagságát. Az egyszerre összetűzhető papírlapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gramm/négyzetméter lapok esetén értendő.

Az alábbiakban az általános irodai használatú fűzőkapcsok lábhossza, jelölése és az egyszerre összetűzhető papírlapok maximális száma látható.

 

 • 23/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  40
 • 23/8  tűzőkapocs -> Lapok száma  70
 • 23/10 tűzőkapocs -> Lapok száma  90
 • 23/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 120
 • 23/15 tűzőkapocs -> Lapok száma 140
 • 23/17 tűzőkapocs -> Lapok száma 160
 • 23/20 tűzőkapocs -> Lapok száma 180
 • 23/23 tűzőkapocs -> Lapok száma 200
 • 24/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 100
 • 24/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  25
 • 26/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  15
 • No.10 tűzőkapocs -> Lapok száma  10

 


Az egyszerre összefűzhető papír lapok maximális számát  befolyásolhatja az adott tűzőkapocs minősége. Ahogy az lenni szokott, ahány gyártó annyi különböző minőség. Hiába éri át egy gyengébb minőségű 23/13 -as tűzőkapocs a 120 papírlapot, ha tűzéskor megrogyik a tűzőkapocs lába. Néhány gyártó saját jelölésű és egyedi méretezésű fűzőkapcsot is gyárt. Ezeket a fűzőkapcsokat csak egy adott tűzőgép típusban lehet használni, az általánosan elterjedt tűzőgépekben nem használhatók, akkor sem ha hasonlóan néz ki és ugyanazt a célt szolgálja. A nagyteljesítményű tűzőgépekhez használatos tűzőkapocs eltávolítása az általánosan használt irodai kapocskiszedőkkel igen nehéz vagy néha lehetetlen. Erre a célra készültek a csípőfogóhoz hasonló elven működő kapocs kiszedők. Ezekkel a kapocs kiszedőkkel gyakorlatilag bármilyen fűzőkapcsot erőfeszítés nélkül eltávolíthatunk. A fűzőkapocs anyaga rendszerint horganyzott acél. Létezik rozsdamentes acélból készült fűzőkapocs is, de az ára a többszöröse az általánosan használt tűzőkapocs árához képest. Az egyes kapcsok ragasztóval vannak rögzítve egymáshoz, így alakulnak ki a rudak. Egy rúd rendszerint 100 darab fűzőkapcsot tartalmaz. Ezt nem minden típusú fűzőgépbe lehet betenni, ezért gyártanak félrudakat is. A leggyakrabban ezzel a típusú fűzőkapoccsal találkozunk. Egy dobozban rendszerint 1000 darab fűzőkapocs van, ritkán de előfordul az 500 darabos vagy akár az 5000 darabos kiszerelés is.

Az irodai tűzőgép

A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőgépkapocs segítségével képes rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni  lapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil,  fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. A tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek rendszerint tűző és fűző funkcióval egyaránt rendelkeznek. Fűzéskor a tűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek egyik előnye, hogy jól összefogja a lapokat,  könnyen kiszedhető, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összetűzött lapokat a tűzőgépkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a fűzőkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már tűzőkapocs kiszedő szükséges.

Az általánosan elterjedt tűzőgépek a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú tűzőkapcsot használják. A tűzőgépeket többnyire fém, gumi, műanyag vagy fa alapanyagok felhasználásával állítják elő. A  szerkezet minden esetben acélból készül,  növelve a tűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire dizájn célokat szolgálnak. Néhány tűzőgépnél a műanyag takaróelemek helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt a jobb minőségű tűzőgépeknél kemény gumiból készítik, hogy a tűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket.

Az ipari célra alkalmas nagyteljesítményű fűzőgépek kizárólag fémből készülnek, lehetőleg mellőzve a formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van.  Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos gyakran a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, bogár, magassarkú cipő, panda maci vagy pacman alakú fűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött lapoké. A hagyományosan tűzött kapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy gyűrűs könyvben. Ennek akkor van jelentősége, ha csak néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 darabot akarunk lefűzni egy iratrendezőben.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai fűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőkapocsra és nagyteljesítményű tűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű fűzőgépek nagy mennyiségű lap összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Létezik elöltöltős és hátultöltős változat is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű fűzőgépet gyakran karos fűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt a 40 - 120 papírlapot egyszerre összetűző típus, de létezik ennél nagyobb teljesítményű, akár 150-220 lapot egyszerre összetűző típust is.

A karos tűzőgépek jellemző tűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az adott hosszban levő tűzőkapcsok darabszámát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látható a fűzőkapocs láb hosszát adja meg mm-ben. Ebből látható, hogy egy 23-as jelölésű fűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 26-os jelölésű. Egy 26/6 -os fűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os típusú fűzőkapocs. A fűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összefűzhető papír lapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú fűzőkapocs alkalmatlan 80 papírlap összefűzésére de még 60 papírlapot sem lehet vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a lapok vastagságát. Az egyszerre összetűzhető lapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gr/nm lapok esetén értendő.