A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőgépkapocs segítségével képes rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni  lapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil,  fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. A tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek rendszerint tűző és fűző funkcióval egyaránt rendelkeznek. Fűzéskor a tűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek egyik előnye, hogy jól összefogja a lapokat,  könnyen kiszedhető, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összetűzött lapokat a tűzőgépkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a fűzőkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már tűzőkapocs kiszedő szükséges.

Az általánosan elterjedt tűzőgépek a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú tűzőkapcsot használják. A tűzőgépeket többnyire fém, gumi, műanyag vagy fa alapanyagok felhasználásával állítják elő. A  szerkezet minden esetben acélból készül,  növelve a tűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire dizájn célokat szolgálnak. Néhány tűzőgépnél a műanyag takaróelemek helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt a jobb minőségű tűzőgépeknél kemény gumiból készítik, hogy a tűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket.

Az ipari célra alkalmas nagyteljesítményű fűzőgépek kizárólag fémből készülnek, lehetőleg mellőzve a formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van.  Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos gyakran a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, bogár, magassarkú cipő, panda maci vagy pacman alakú fűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött lapoké. A hagyományosan tűzött kapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy gyűrűs könyvben. Ennek akkor van jelentősége, ha csak néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 darabot akarunk lefűzni egy iratrendezőben.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai fűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőkapocsra és nagyteljesítményű tűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű fűzőgépek nagy mennyiségű lap összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Létezik elöltöltős és hátultöltős változat is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű fűzőgépet gyakran karos fűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt a 40 - 120 papírlapot egyszerre összetűző típus, de létezik ennél nagyobb teljesítményű, akár 150-220 lapot egyszerre összetűző típust is.

A karos tűzőgépek jellemző tűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az adott hosszban levő tűzőkapcsok darabszámát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látható a fűzőkapocs láb hosszát adja meg mm-ben. Ebből látható, hogy egy 23-as jelölésű fűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 26-os jelölésű. Egy 26/6 -os fűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os típusú fűzőkapocs. A fűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összefűzhető papír lapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú fűzőkapocs alkalmatlan 80 papírlap összefűzésére de még 60 papírlapot sem lehet vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a lapok vastagságát. Az egyszerre összetűzhető lapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gr/nm lapok esetén értendő.