A postázó gumi gyűrűket úgynevezett vulkanizálással gyártják a kaucsukfa nedvéből, a latexből. A begyűjtött latex tisztasága és minősége jelentősen meghatározza a postai gumi gyűrű tulajdonságait. Mint minden csomagolóanyagnál nagyon fontos az ár. Nincs ez másként a postás gumi gyűrű esetében sem. Amikor nagy mennyiségű felhasználásról van szó, nem mindegy, hogy egy kiló gumigyűrű vagy épp darabja mennyibe kerül. Azok a vállalkozások, akik naponta több ezer terméket becsomagolnak, tisztában vannak a latex gumi gyűrű árakkal.

Azért, hogy a postás gumigyűrű árát csökkentsék, adalékanyagokat kevernek hozzá, ami értelemszerűen rontja a minőségét. Minél olcsóbb lesz a postázó gumi gyűrű annál gyengébb lesz a minősége is. A postai gumigyűrűk ára egyenes arányban van a minőségével. Ha megnézzük, egy kiló postagumi gumigyűrű árát máris következtethetünk a minőségére. A színes gumigyűrű minden esetben tartalmaz töltőanyagot, latex tartalma 70-75%.

A postázó gumi gyűrű a természetes anyagokból készül. A gyártás után a postázó gumi tulajdonságai többnyire csak romlanak. Ez a postázó gumi gyűrű természetes öregedése. Az öregedést elősegíti a magas hőmérséklet, a napfény és az ózon. Ezek hatására a postázó gumi elnyálkásodik és elveszti rugalmasságát. Ezért igyekezzünk, hogy a lehető legfrissebb postázó gumi gyűrűt szerezzük be. Ma már nagyon sok termék műgumiból készül. Ezzel szemben a gumigyűrűt a mai napig természetes gumiból készítik a kiváló tulajdonságai miatt. 

A latex gumi feltalálása számtalan problémát megoldott. 1845-ben Stephen Perry nyújtott be először szabadalmat a gumigyűrű gyártására. A széles ragasztószalag, a karton doboz, a tűzőgép és a csomagoló tasak mellett a gumi gyűrű kiemelt helyet foglal el a csomagolási megoldások között. A postai gumigyűrűt általában több termék ideiglenes összefogására használjuk. A postázó gumi gyűrűt darabra használjuk fel, viszont az árát kilógrammban határozzák meg. A jó minőségű postázó gumi gyűrűt onnan lehet felismerni, hogy azonos súlyban több gumi gyűrű van, mint az összehasonlítási alap. A gumifa kizárólag a forró égövön és magas páratartalomban él meg. Nem véletlen, hogy a legnagyobb  termelők Indonézia, Thaiföld és Malajzia.